1.48支水?2.36罐可樂?


現在,大家慣常的溝通是怎麼樣的?短訊?電郵?電話?面對面?隨著科技發達,大家都好像依賴智能手機上的訊息軟件,而減少了人與人之間的真實接觸。大家嘗試回憶一下,有否出現過以下情況?


客人:「我已經講得咁清楚,你咁都唔明?」


對方:「你講咩呀?我真係唔明你想講乜?」


近日收到朋友傳來的短訊,我不禁捧腹大笑!未知屬真屬假,但我覺得值得借鏡。

發短訊者以為自己已經清楚交代,但結果卻令人哭笑不得。


以下為短訊內容:

船家你好!關於船河安排,請幫我訂購如下:

1.48枝,330ml水

2.36罐 正常紅色可口可樂

3.24盒lemon tea

4.24盒菊花茶

5.24罐寶磄力

6.18罐玉泉忌廉

7.6罐COKE LIGHT


然後船家以語音短訊回覆,內容大約如下: 「有D數字我唔係好明,剩係睇頭兩行我已經唔明,1.48支即係兩支都唔夠呀?2.36罐即係個罐係咪可樂?有D英文我唔係好識。少數點後即係點計?」


人與人之間的誤會,往往都是因為溝通不足而產生,其實以上這個溝通不足的例子,只是冰山一角。為了避免誤會,慣常我會先以電郵/短訊,白紙黑字列明一切,隨後再以電話說明一次,確認對方是否明白,才視作交代清楚、處理完成。


純以Marketing角度,如果這是宣傳方式,那真是太有才了!現正是炎熱夏天,船河+可樂,絕對是Perfect match,不禁會令人即刻Take Action!


Yoee Leung 梁嘉恩 全港司儀大賽亞軍得主及培訓導師

圖片來源:http://www.crbm.cnrs.fr/index.php/en/science-communication

轉載自CTgoodjobs

0 views

ISO ACCREDITED

ISO 9001:2015
Certificate Number: Q882

B Corporation

We're proud to be a Certified B Corporation®

FACEBOOK

QUICK INQUIRY